Cum alegi un camin de batrani?

camin batrani

Aglomeratia si stresul cotidian ne impiedica, deseori, sa le acordam varstnicilor importanta pe care o merita. Ajunsi in ultima etapa a vietii, cu o experienta vasta, trecuti prin situatii placute si mai putin placute, acestia au nevoie de liniste si de un loc cald din punct de vedere spiritual. Un camin de batrani potrivit pentru cei dragi din familia ta ajunsi la aceasta varsta trebuie ales cu mare atentie.

Desi persoana in cauza este chiar dornica de a experimenta viata intr-un astfel de camin, alegerea este extrem de dificila. Presiunea si teama de a da gres si de a-i face pe cei dragi sa sufere ne poate face uneori sa fim mai putin rationali decat ar fi cazul. Iata cateva aspecte pe care sa le luati in calcul atunci cand alegeti institutionalizarea unei persoana vartnice intr-un camin:

  1. Activitatile puse la dispozitie. Solicitati conducerii un plan de activitati pe care l-au desfasurat cu rezidentii pana in acel moment. In colaborare cu persoana varstnica, verificati la cate dintre acele activitati se incadreaza si care o pasioneaza. Modul de petrecere a timpului liber este foarte relevant in alegerea pe care urmeaza sa o faceti. Tinand cont de faptul ca persoanele varstnice au foarte mult timp liber, au si nevoie de o forma placuta de a-l petrece si de a uita de ingrijorarile specifice varstei.
  2. Potrivirea cu starea medicala a varstnicului. In cazul in care persoana in cauza are o stare de sanatate fragila, pierzandu-si partial sau total autonomia, are nevoie de ingrijire de specialitate. Centrele trebuie sa fie corect adaptate pentru aceste persoane, iar personalul calificat si specializat. Starea de sanatate este primordiala, iar ingrijirea medicala trebuie sa fie la cele mai inalte standarde de calitate.
  3. Cere pareri. Pentru a concluzia decizia ta, solicita mai multe pareri de la persoane care sunt sau au fost rezidente ale caminului. Astfel, poti afla si despre punctele slabe, daca intr-adevar acestea exista. De regula, persoanele varstnice sunt foarte minutioase si atente la detalii, astfel ca vei avea, cu siguranta, multe informatii utile de aflat.

Supravegherea intr-un camin de batrani

Indiferent daca persoanele varstnice sunt declarate apte din punct de vedere medical, acestea necesita totusi supraveghere. Procesul ireversibil al timpului impune acest aspect prin modul in care functioneaza – unii mor, altii se nasc. Evenimente neprevazute se pot intampla oricand, astfel ca trebuie sa existe personal ca sa poate interveni in caz de nevoie.

Fiecare camin de batrani are in vedere ca acest lucru sa fie respectat cu strictete. Personalul este special instruit pentru interactiunea cu aceasta categorie de persoane. De asemenea, pe langa interventia medicala de care pot avea nevoie rezidentii, pot fi si nevoi psihologice sau psihice.

Pentru persoanele cunoscute ca avand probleme de natura neuro-psihica, centrele sunt speciale, iar supravegherea este mult mai amanuntita. Persoanele sanatoase din acest punct de vedere pot avea alt tip de nevoi, precum este cazul consilierii sau terapiilor. In special la aceasta varsta, persoanele au nevoie sa se simta impacate si linistite.