Cum să faci alegerea corectă a unei centrale pentru a economisi gaz?

Cum să faci alegerea corectă a unei centrale pentru a economisi gaz

Preţurile tot mai mari la gaze şi facturile uriaşe care ne aşteaptă în iarna următoare şi pe viitor ne-au determinat să căutăm alternative pentru a economisi gaz şi a avea în continuare confort în locuinţe. Dacă în timpul verii facturile la gaze nu reprezintă o problemă, iarna acestea ajung la sute de lei pentru o locuinţă obişnuită.

Să renunţăm la căldură pe timp de iarnă nu e posibil, aşa că singurul lucru pe care îl putem face este să ne asigurăm că am ales corect centrală termică pentru a economisi gaz. Pe piaţă sunt o mulţime de centrale pentru case şi apartamente, fiecare cu avantaje şi dezavantaje. Dintre modelele din ofertele on-line şi off-line centralele termice în condensaţie sunt cea mai bună alegere dacă vrei consum mic la gaze şi eficienţă sporită, randament bun.

Cum alegi centrala termică pentru un consum redus de gaze?

Clasa de energie A+ sau A++ este cea pe care o vei lua în considerare când cauţi o centrală termică cu un consum redus de gaze în timpul folosirii, ea îţi va asigura o economie de până la 25% la consumul normal de gaze cât este iarnă.

Alege o centrală termică în condensaţie care are putere termică adaptată suprafeţei de încălzit, măsoară cu atenţie apartamentul, casa şi estimează cu ajutorul specialiştilor necesarul de căldură din fiecare cameră. Preferă centralele cu tiraj forţat sau cele în condensaţie pentru noxe mai puţine emise în aer şi randamente extrem de bune pentru consumul de gaze existent.

Centralele în condensaţie rămân o opţiune bună pentru economie la gaz pentru că se recuperează o parte din căldură şi se foloseşte pentru a încălzi apa din boiler, centrală. Randamentul ajunge astfel la 90% la centralele cu tiraj forţat, aproape că la cele în condensaţie. Temperatura de retur este de 50 grade la centralele în condensaţie, nu mai e nevoie să încălzească apa foarte tare, deci consumul de gaze scade iarăşi.

Cât de important este nivelul de eficiență energetică?

Nivelul de eficienţă energetică al centralelor în condensaţie este de 105%-110%. Cu cât e mai mare, cu atât vei avea consum mai mic la gaze. Determinarea numărului de kilowați pentru centrală e iarăşi foarte importantă, numărul de calorifere se va alege în funcţie de suprafaţa de încălzit. Cu cât mai puţine calorifere la centrală de apartament, cu atât consumul va fi mai mic. Dimensionarea corectă a caloriferelor e cheia pentru o economie ceva mai mare la gaz. Dacă nu sunt dimensionate corect şi sunt prea mici pentru nevoia de căldură a locuinţei consumul centralei va fi mai mare. Dacă sunt prea mari, iarăşi nu e bine pentru că vom avea consumuri foarte mari şi căldura prea puternică în casă.

Economie la gaz vom face şi dacă ne orientăm spre centrale moderne, noi, cu tehnologie de ultimă generaţie, de la producători de top, cu experienţa pe piaţă. Cu cât centrală e mai nouă, cu atât vom avea şi un consum echilibrat la gaze raportat la randamentul oferit. O centrală nouă va avea consum mic de gaze şi pentru că va fi optimizată şi adaptată cerinţelor din prezent, va oferi o flexibilitate mai mare la setare şi folosire.

O centrală smart şi termostate smart montate corect vor aduce consum redus de gaze. Centralele inteligente asociate cu termostate inteligente vor reduce substanţial consumul de gaze şi îl vor adapta în funcţie de nevoile reale ale locuinţei fiecărui utilizator. Nu se va mai consuma gaz când nu e necesar, tot consumul lunar se va reduce şi cu 30-40% dacă vom alege centralele smart de ultima generaţie.