Muntele de sare de la Praid

Sarea este un element fara de care nu am putea trai, iar noi spre deosebire de alte tari dispunem de ea din belsug. Praid este unul din locurile cunoscute la noi in tara pentru faptul ca aici se afla cel mai mare zacamant de sare din Romania.

In intreaga zona gasim numeroase bai sarate. Zacamantul de sare de la Praid este folosit inca din vremea romanilor. Daca in salina, intr-un singur an intra sute de mii de oameni, la rezervatia aflata la doar doi kilometri distanta, nu vin decat in jur de cateva zeci de mii.

Pentru a ajunge la Rezervatia Muntele de Sare puteti merge pe jos, sau daca dispuneti de o masina, puteti veni pe drumul national ce duce la Odorheiul Secuiesc. In urma cu 20 de milioane de ani, apa din marea lacunara s-a evaporat, sarea precipitandu-se. Ploaia a dus sarea spre marginile Depresiunii Colinare a Transilvaniei.

Muntele de Sare - Praid

Astazi avem cateva locuri deosebite, in care putem gasi sare din belsug, cum ar fi la Turda, Praid, Ocna Mures sau la Ocna Sibiului. In rezervatii veti gasi numeroase informatii cu privire la zonele calcaroase, fie ca vorbim despre caverne, fie ca vorbim despre lapiezuri. Un lucru pe care ar trebui sa-l incercati pe timp de vara este baia cu namol. Acest namol este amestecat cu sare si alte minerale foarte sanatoase pentru piele, asa ca ar trebui sa profitati de aceasta experienta daca ajungeti vara in zona.

Tot aici veti putea explora diferite zone ale muntelui. Daca va veti plimba mai mult prin zona, veti putea admira adevarate bijuterii ale naturii dar si modalitatile prin care omul extragea sarea din munte. Veti fi impresionati si de curatenia de aici dar si de faptul ca oamenii respecta natura foarte mult, separand chiar deseurile intre ele.