Scurt ghid pentru economisirea la gaze pentru locuință

Scurt ghid pentru economisirea la gaze pentru locuință

Sezonul rece se apropie în curând, iar în ultima vreme prețul la gaze a început să crească. Astfel, cu siguranță vrei să economisești niște bani, iar cel mai bun moment din care poți începe este acum. Însă cum faci asta în afară de a opri alimentarea de gaze cu totul?

În acest scurt ghid vei afla ce poți face pentru a te bucura în continuare căldură fără pierderi a acesteia și cu mai puține costuri.

6 sfaturi pentru economie la gaze

  • Izolația

În sezonul rece, ferestrele, pereții și ușile pot crește prețul la gaze cu până la 40% dacă nu sunt izolate corespunzător. Dacă locuința ta are nevoie de o izolație și garnituri de etanșare mai bune, este mai bine să le adresezi de acum. Acest lucru presupune costuri în plus, însă o să recuperezi investiția datorită economiei.

  • Termostat

Acesta îți permite să controlezi temperatura din locuință. Optează pentru temperaturi de maxim 22 de grade în sezonul rece. Cât timp ești plecat (la muncă, spre exemplu) și urmează te întorci în maxim o zi, setează termostatul la 17-18 grade. Dacă temperatura e mai mică de atât, o să consumi mai multă energie încălzind locuința când te întorci. Dar dacă pleci mai mult de o săptămână, poți seta liniștit termostatul la 10-11 grade. 

De obicei, 1 grad în plus sau în minus duce la diferențe de 7% în plus sau în minus la costurile gazelor.

  • Montarea radiatoarelor

Dacă radiatoarele sunt acoperite de draperii, perdele sau sunt blocate cu anumite piese de mobilier, distribuția căldurii nu o să fie eficientă. Astfel, pentru a ajunge la aceeași temperatură este nevoie de mai multă energie, deci mai multe costuri. Asigură-te că sunt la distanță de cel puțin 50 de centimetri de alte obiecte, iar căldură o să fie distribuită uniform și eficient.

  • Mentenanța instalației de încălzire

Curăță caloriferele înainte de a le pune în funcțiune pentru a nu se pierde căldură. Pentru o verificare mai amănunțită și, eventual, mentenanță a sistemului de încălzire, apelează la un profesionist.

  • Îmbracă-te corespunzător

Dacă ai îmbrăcăminte adecvată, nu este nevoie de temperaturi mari pentru a te simți călduros și confortabil. În timpul iernii, un tricou, hanorac și o pereche de pantaloni lungi sunt suficienți pentru a te simți bine.

  • Setarea temperaturii

Ca să economisești mai mult fără să reduci din confortul vieții de zi cu zi, setează centrala termică la o temperatură mai mică. Astfel, la spălatul vaselor sau la duș nu va mai fi nevoie să o combini cu apă rece.

Ce altceva mai poți face?

Fiecare furnizor de gaze are prețuri proprii. Astfel, o mișcare bună este să alegi furnizorul cu prețuri mai mici. Dacă ești nesigur cum faci asta, Comparatot.ro îți sare în ajutor cu sfaturi și consultanță complet gratuită. Vei putea compara ofertele și vei afla care furnizori de gaze au prețuri mai mici decât furnizorul tău actual.

Dacă te interesează și economia la curent electric, Comparatot.ro te ajută în aceeași manieră. Intră pe site-ul lor și află care sunt furnizorii potriviți ție!