Care este rolul tatălui imediat după naștere?

Care este rolul tatălui imediat după naștere?

Rolul tatălui după naștere este de a fi un partener de sprijin pentru mămică, mai ales în primele săptămâni sau luni. El poate ajuta cu sarcini precum băița copilului, schimbarea scutecelor și chiar hrănirea bebelușului, bineînțeles, dacă mama nu alăptează. Mai multe despre rolul tatălui imediat după naștere puteți afla și într-un curs de puericultură susținut de specialiști.

Din moment ce bebelușul doarme de cele mai multe ori în primele săptămâni și luni, tații au timp să facă lucruri precum să gătească, să facă treburile casnice și multe altele pe care nu le-au putut face înainte pentru că erau ocupați la serviciu. Unii tați nu au prea multă experiență cu bebelușii, dar alții sunt mai mult decât fericiți să-și asume această responsabilitate pentru că au avut mult timp să se gândească la asta. În plus, prima sarcină a tatălui este să aibă grijă de parteneră și să se asigure că are tot ce are nevoie.

Sprijin emoțional și ajutor pentru mămică

Rolul tatălui imediat după naștere este de a oferi sprijin emoțional și de a ajuta mama cu copilul. Tatăl poate fi prezent și sprijin pentru mamă, mai ales în momentele de după naștere. Tații trebuie să se concentreze mai mult spre atenția acordată partenerei. Tatăl ar trebui, de asemenea, să fie pregătit pentru unele răspunsuri emoționale din partea mamei, deoarece aceasta va fi într-o stare afectivă mai sensibilă. Tăticii pot experimenta valuri de emoții pe care nu le pot controla, cum ar fi neputința sau tristețea, dar este în regulă să exprime și aceste lucruri.

În cele câteva minute și ore care urmează după nașterea unui copil, este responsabilitatea tatălui să se asigure că mama se simte confortabil și are ceea ce are nevoie. De asemenea, ar trebui să aibă grijă de ceilalți copii și să se asigure că primesc o îngrijire adecvată. Ca și în cazul oricărui rol parental nou, există mulți factori diferiți care intră în joc cu acesta. Pentru unii tați, acest lucru va fi ceva care vine de la sine, în timp ce pentru alții poate fi o luptă să facă acest lucru în primele momente de după naștere.

Îngrijirea mamei și a copilului

Imediat după naștere, tatăl are un rol important de jucat în viața noului copil. El poate avea grijă ca mamei să nu îi lipsească lucrurile necesare, poate hrăni copilul. De asemenea, el este însărcinat să aibă grijă de ceilalți copii ai săi în timp ce mama lor își revine după naștere. Acest lucru îi oferă șansa de a petrece ceva timp cu ei și de a le arăta cât de mult sunt iubiți. Este recomandat ca și tații să își ia o pauză de la muncă, astfel încât să poată fi alături de copiii și parteneră în etapa cea mai vulnerabilă a viețiiꓽ nașterea.

Tatăl este de obicei primul martor la nașterea copilului. Este bine să i se ofere șansa de a ține copilul în brațe după naștere și de a începe să-și formeze propria lor legătură. Primele momente după naștere sunt cruciale pentru relație, iar tații trebuie să ofere mai multă atenție partenerei, nu doar copilului.