Ginecomastia – problema sanilor la barbati. Cum se rezolva?

Ginecomastia - problema sanilor mariti la barbati

Ginecomastia este o afectiune care se manifesta prin dezvoltarea exagerata a sanilor la barbati (asa zisii sani de femeie).

Aceasta poate aparea inca de la nastere, o frecventa crescuta fiind raportata la pubertate. Nici populatia adulta nu este ferita, un procent semnificativ de 25-30% din barbati fiind predispusi a dezvolta aceasta boala.

In functie de gradul de severitate ginecomastia se poate clasifica in 4 grade:

  • Gradul 1: presupune marirea usoara sa sanilor, fara exces tegumentar
  • Gradul 2 : sanii au un volum moderat, deasemenea fara exces tegumentar
  • Gradul 3: volum moderat al sanilor cu exces tegumentar
  • Gradul 4 : sanii au un volum mare iar excesul de piele este deasemenea important.

Pricipala cauza a aparitiei bolii este dezechilibrul hormonal

Aceste dereglari pot aparea ca efect al unor afectiuni grave precum ciroza hepatica, neoplasmul hepatic sau pulmonar, tumori testiculare sau ale prostatei, dar pot fi si efectul abuzului de droguri sau alcool sau al obezitatii.

Odata cu inaintarea in varsta, nivelul testosteronului in organism scade dramatic si, coroborat cu cresterea in greutate, este un factor favorizant al acumularii de tesut gras in zona sanilor.

Cea mai facila si mai des intalnita metoda de remodelare a acestei zone este mamectomia uni sau bilaterala.

Aceasta procedura presupune lipoaspiratia tesutului gras, o operatie minim invaziva care presupune mici incizii la nivelul glandei mamare.

Operatia de ginecomastie – dezvoltarea sanilor la barbati

Operatia de ginecomastie se realizeaza sub anestezie generala sau  locala, in functie de optiunea medicului / pacientului, durata fiind de 2-3 ore, in functie de complexitate si este diferita de operatia de micsorare sani, aplicata la femei.

Durata spitalizarii este de regula de maximum 72 de ore, perioada in care pacientului i se administreaza profilactic antibiotice si antiinflamatoare.

Pentru o refacere cat mai rapida, este indicat ca pacientul sa poarte o perioada de pana la trei saptamani o bustiera elastica. Desi inciziile sunt minime in cele mai multe cazuri, vindecarea cicatricilor va fi completa la aproximativ 1 an de la interventie.

Pretul unei asemenea operatii incepe de la aproximativ 1000 de euro, putand varia de la clinica la clinica.