5 Motive sa porti masti medicale, conform specialistilor

Pandemia COVID-19 ne-a schimbat tuturor viata. Multi dintre noi lucram de acasa sau am ramas fara locuri de munca, evitam cat putem de mult interactiunea cu ceilalti oameni si ne-am schimbat obiceiurile zilnice, cum ar fi mersul la scoala, la restaurant sau calatoritul, in moduri pe care nu ni le-am imaginat niciodata.

In timp ce schimbam unele dintre comportamentele vechi, exista noi rutine pe care trebuie sa le adoptam. In primul rand, trebuie sa purtam masti medicale de fiecare data cand suntem intr-un spatiu public.

Conform studiilor efectuate pana in prezent, exista o multime de motive pentru care masca medicala este deosebit de importanta atat pentru noi insine, cat si pentru comunitate.

Iata care sunt cele mai importante 5 motive:

​1. Purtand o masca medicala, protejezi oamenii din jurul tau.

Ai mai auzit-o, dar o vom spune si noi, purtarea unei masti reprezinta un pas suplimentar in reducerea raspandirii picaturilor care pot contine virusul SARS-CoV-2.

Purtand o masca atunci cand nu te poti distanta fizic de ceilalti si curatandu-ti mainile frecvent, ii vei proteja pe cei din jurul tau, in special pe cei mai vulnerabili.

​2. Masca te impiedica sa iti atingi fata.

A-ti atinge fata este un lucru foarte natural, pe care cu totii il face de sute de ori pe zi in mod inconstient. Purtand o masca in spatiile publice, limitam contactul direct cu nasul si gura, acestea fiind principalele surse de contractare a virusurilor, cum ar fi SARS-CoV-2. Urmand protocoalele adecvate de igiena a mainilor si curatandu-ne mainile inainte si dupa atingerea mastii, facem un pas suplimentar pentru a preveni raspandirea bolilor.

Exista trei puncte importante de retinut atunci cand porti masca:

  • Nu atinge exteriorul mastii in timp ce este pe fata.

  • Nu iti trage masca sub barbie in timp ce o porti.

  • Poarta masca in mod corect, acoperind atat gura, cat si nasul.

​3. Masca ne aminteste de distantarea fizica.

Simplul fapt de a vedea masti in spatiile aglomerate ne aminteste ca trebuie sa incercam sa pastram distanta sociala. Desi mastile medicale ajuta atunci cand distantarea fizica nu este posibila, vazand-o, devenim si mai atenti la regulile pe care trebuie sa le pastram in incercarea de a diminua raspandirea noului coronavirus.

​4. Masca ajuta la limitarea raspandirii virusului intre indivizi, obiecte si suprafete.

Purtand o masca, nu numai ca reduci riscul de raspandire a picaturilor de la tine la altii, dar limitezi si picaturile pe obiecte si suprafete pe care alti indivizi le pot atinge. Chiar daca nu tusesti sau stranuti, vorbitul poate permite raspandirea picaturilor pe obiectele si suprafetele din jur. Acesta este motivul pentru care trebuie sa dezinfectam, in mod regulat, suprafetele atinse frecvent.

​5. Purtarea mastilor medicale poate sprijini afacerile locale.

Purtand masca in locuri publice, inclusiv in magazine, piete si librarii, ne asiguram ca intreprinderile supravietuiesc pandemiei globale.