Tractorul reprezintă un vehicul esențial în domeniul agricol, fiind folosit pentru o mulțime de activități cum ar fi aratul, semănatul, greblatul și discuitul, dar si cu scopul de a tracta remorcile care sunt încărcate cu diverse tipuri de obiecte.
Primele tractoare care au fost disponibile pe piață au fost echipate cu motoare pe aburi, iar mai târziu acestea au fost schimbate cu motoarele Diesel. Pe parcursul timpului, producătorii de tractoare le-au perfecționat cu scopul de a fi cât mai versatile și pentru a fi cât mai utile pentru fermieri în multiple munci agricole.
Tractoarele sunt folosite în agricultură pentru arat, semănat, erbicidat și cultivat, discuit, însă sunt utilizate și în domeniul construcții pentru a manipula materiale, dar și pentru a le excava. O principală caracteristică a acestor utilaje este priza mare de putere pe care acestea o au, fapt ce le permite operarea unor accesorii și a unor unelte staționare sau care sunt tractate.
Vehiculele acestea pot să tragă o diversitate de unelte agricole care sunt necesare pentru arat, cultivat, plantat, fertilizat, dar și recoltat. Din acest motiv tractoarele pot sa fie utilizate pentru a transporta materiale, însă pot transporta și personal.
Tractoarele sunt cu siguranță utilaje nelipsite când vine vorba de activități agricole deoarece, acestea ușurează considerabil munca fermierilor. Acestea reduc semnificativ timpul, dar și efortul care ar putea să fie depus. În acest sens, se poate spune despre tractoare că acestea contribuie la creșterea eficienței, dar și a productivității fermelor care le utilizează.
De ce influențează dimensiunea terenului tractor de care este nevoie pentru fermă?
Dimensiunea terenului fermei reprezintă un criteriu de bază când vine vorba de alegerea tractorului pentru că acesta influențează în mod direct tipul și capacitatea utilajului de care este nevoie pentru a putea fi efectuate lucrările agricole, într-un mod benefic și într-un timp cât mai rapid.
Un teren mare are nevoie de un tractor cu o putere considerabilă de o capacitate semnificativă cu scopul de a acoperi o suprafață de teren extinsă într-un timp cât mai scurt. Aceste tractoare au abilitatea de a putea să tracteze echipamente mai mari și să poată desfășura operațiuni intensive fără să fie nevoie de a lua pauze frecvente pentru a fi alimentate sau pentru a fi întreținute.
În schimb, când e vorba despre un teren de dimensiuni medii sau chiar mici, acesta poate să fie gestionat într-un mod eficient cu ajutorul unui tractor mai mic și mai manevrabil, însă care este suficient de puternic pentru a putea să îndeplinească nevoile necesare. În același timp, acestea sunt mai economice cu privire la consumul de combustibil, dar și la costurile care sunt atribuite întreținerii.
Tractoarele de dimensiuni mai mici sunt mai potrivite pentru a putea fi manevrate în spații înguste, dar și pentru efectuarea unor sarcini care necesită o precizie mare, spre exemplu lucrul în livezi sau lucrul în grădini.
Alegerea unui tractor are în spate, bineînțeles, luarea în considerarea a dimensiunii terenului pentru a asigura o folosire optimă a resurselor. De asemenea, luând în calcul acest aspect, se diminuează semnificativ și costurile, dar se și maximizează productivitatea fermei respective.
Dimensiunea terenului este un aspect important care determină specificațiile tractorului care este necesar pentru a putea să îndeplinească toate activitățile într-un mod eficient.
Cum se alege tractorul în funcție de terenul disponibil?
Evaluarea dimensiunii și caracteristicilor pe care le prezintă terenul disponibil reprezintă un aspect esențial în alegerea unui tractor potrivit. Pentru o fermă mică sau o fermă de dimensiuni medii, un tractor care are o putere medie poate fi considerat a fi suficient pentru a eficientiza cele mai multe dintre sarcinile agricole.
Când este vorba de ferme de dimensiuni mai extinse sau care prezintă un teren dificil, cel mai indicat ar fi un tractor cu o putere mare. Tractoarele au capacitatea de a tracta echipamente considerabil mai grele față de cele care pot fi tractate de cele mai mici.
Un tractor de tracțiune integrală este perfect pentru condiții de teren dificil și de dimensiuni largi deoarece asigură aderența și stabilitatea de care este nevoie pentru a se putea lucra eficient.
Alegerea unui tractor ideal pentru fermă trebuie să ia în calcul dimensiunea și caracteristicile pe care le prezintă terenul, dar și condițiile specifice solului acestuia.