Cum sa alegi o pereche de ochelari de soare?

ochelari de soare

Chiar daca unele persoane nu stiu, ochelarii de soare pot sa aiba o contributie importanta in ceea ce tine de sanatatea ochilor. Mai exact, razele ultraviolete destul de puternice pot sa duca la aparitia diverselor afectiuni la ochi precum cataracta, afectiune ce iti va afecat serios vazul. Tocmai de aceea, pe parcursul acestui articol vom vorbi despre cum sa alegi o pereche de ochelari de soare.

Insa, inainte de toate, pentru a alege corect o pereche de ochelari de soare, trebuie sa tii cont de mai multi factori. Vorbim aici de marime, de protectia pe care acestia o ofera, si asa mai departe.

Cum iti dai seama daca ochelarii alesi de tine au o protectie destul de puternica impotriva razelor UV

Probabil ca cea mai importanta parte in alegerea unor ochelari de soare potriviti, tine de protectia pe care acestia ti-o pot oferi fata de razele UV. Tocmai de aceea, trebuie sa vorbim ceva mai pe larg despre aceste raze care iti pot afecta destul de tare ochii.

Mai exact, exista trei categorii de astfele de raze UV, iar de departe cele mai puternice sunt cele UVC, care iti pot afecta atat ochii, dar si pielea. Din fericire, stratul de ozon isi face bine treaba si blocheaza in mare parte razele UVC, insa, tinand cont de faptul ca au aparut anumite gauri in stratul de ozon, exista si anumite raze UVC care reusesc sa se infiltreze.

Celelalte doua tipuri de raze UV, ceva mai slabe decat cele UVC sunt razele UVB (acestea trecand intr-o mica masura prin stratul de ozon, putand sa stimuleze aparitia de melanina, iar in doze prea puternice poate sa duca la arsuri, cancer de piele, riduri, si asa mai departe) si razele UVA (acestea fiind cele mai slabe, insa chiar si asa, acestea pot patrunde prin cornee, putand sa duca astfel la aparitia cataractei.

Insa, din fericire, ochelarii de soare ce au o protectie cat de cat optima reusesc sa previna patrunea acesto raze ultra-violete. Aceasta protectie nu este oferita de catre materialul, culoarea sau tipul de lentile, aceasta fiind data de substantele chimie ce sunt folosite in producerea ochelarilor.

In marea majoritate a cazurilor, vei gasi pe eticheta gradul de protectie impotriva razelor, iar cel mai indicat este sa achizitionezi o pereche de ochelari de soare ce iti poate oferi o eficienta de 100% impotriva radiatilor sau cele care pot sa absoarba pana la 400nm.

Tocmai de aceea, pentru a alege corect o pereche de ochelari de soare, trebuie sa te axezi in principal pe gradul de eficienta impotriva radiatilor si mai putin pe design.