Avantajele pe care le ofera caminele de batrani

Avantajele pe care le ofera caminele de batrani

Din pacate, la ora actuala in tara noastra ajutoarele oferite de catre stat pentru pensionari nu sunt la cel mai inalt nivel, asa cum sunt in alte tari pe care le putem lua exemplu. Pentru a compensa acest aspect, caminele de batrani private ofera o lista lunga de servicii de inalte standarde care compenseaza din nevoile pe care seniorii le intalnesc zi de zi.

Alternativa caminelor private devine din ce in ce mai cotata, fiind o optiune buna pentru persoanele varstnice, unde isi pot petrece batranetile in compania altor oameni de aceeasi varsta, cu interese comune. Aceste centre fac mutarea celor varstnici mult mai usoara pentru ca, de cele mai multe ori, conditiile dintr-un astfel de camin sunt mult mai bune decat cele din locuinta beneficiarilor.

In aceeasi categorie intra si centrele rezidentiale, unde se ocupa de ingrijirea batranilor, a seniorilor si a persoanelor de varsta a treia ce au nevoie de ajutor specializat.

Ce anume trebuie sa asigure un camin de batrani?

Persoanele ce au parinti sau cunostiinte de o varsta inaintata care sunt singuri, au nevoie de camine dotate, curate, cu conditii de trai decente si ce au un personal calm, cu rabdare, ce-si doreste sa ajute persoanele in cauza.

Este esential ca in acestea sa exista asistenta medicala, la fel ca si o ingrijire corespunzatoare. Cu cat atentia personalului este focusata mai mult pe nevoile beneficiarilor, cu atat acestia vor avea o viata mai usoara si mai lunga. La fel ca in cazul copiilor mici, aceste persoane au nevoie de multa atentie si asistenta pentru fiecare actiune pe care o fac.

Un camin de batrani trebuie sa ofere posibilitatea familiei sa-I viziteze ori de cate ori isi doreste, fara a interveni in vreun fel negativ in relatia dintre ei. Este un aspect important la care fiecare varstnic tine foarte mult. Are nevoie de familie si de sprijinul oferit din partea acesteia.

Din cauza ca personalul trebuie alcatuit doar din oameni calificati si experimentati in acest domeniu, serviciile si grija oferita de catre ei pentru persoanele varstnice vor fi duse la un nivel de profesionalism, empatia si bucuria de a ajuta alti oameni fiindu-le lege.

Beneficiile unui camin de batrani

Cum am spus si mai sus, intr-un camin profesionist pentru oameni cu o varsta inaintata, va exista un colectiv ce isi doreste sa ofere cele mai bune conditii “chiriasilor” lor.

Incepand de la sanatatea fizica si continuand cu cea psihica si emotionala, un camin de batrani va fi locul perfect unde oamenii trecuti de o anumita etapa a vietii isi doresc sa-si petreaca ultimii ani fericiti, linistiti, inconjurati doar de oameni cu principii stabile de viata, impartind aceeasi casa.

Socializarea este foarte importanta la varsta lor, pentru ca au tendinta sa se simta singuri si ca nu mai sunt de folos nimanui. Asa ca, intr-un astfel de complex, ei se vor bucura de compania fiecaruia, iar familia ii poate vizita oricand doreste. La fel si persoana cazata, poate sa mearga oricand sa-si viziteze oamenii pe care ii iubeste.

Activitatile existente din cadrul unui camin vor fi raportate la starea de sanatate a fiecarei persoane. Ele vor asigura o batranete activa si fericita, stimuland totodata folosirea capacitatilor mintii dar si a trupului. Astfel, starea fizica se mentine in conditii optime si corespunzatoare varstei, la fel ca si sanatatea mintala, imbunatatindu-se memoria si concentrarea, ceea ce duce spre favorizarea unui proces de gandire eficient chiar si la o varsta inaintata.

Se pune foarte mare pret pe echilibrul psihic. Pentru unii oameni, poate fi un soc ca au ajuns sa stea la un camin de batrani, din cauza ca s-au creeat conceptii gresite asupra lor.

Asa ca, echilibrul psihic se mentine prin socializarea cu persoanele de varste apropriate, iar activitatile fizice le intaresc sistemul imunitar si elimina stresul cauzat de aceasta schimbare aparuta in viata lor. Toate acestea duc catre un somn odihnitor, adanc si linistit.

O ingrijire nu prea atenta asupra bunicilor sau parintilor nostri inaintati in varsta, nu este tot timpul rezultata din nepasare. Unii nu au timp, altii sunt plecati la distante mari de ei si nu au cum sa fie mereu acolo.

Din aceasta cauza, caminele pentru varstnici sunt una dintre solutiile cele mai bune, atat pentru cei ce beneficiaza de ele in mod direct, cat si pentru linistea celor ce ii iubesc si sunt impacati ca persoana in cauza este fericita si linistita in a treia etapa a vietii, bucurandu-se de tot confortul ce-l merita dupa atatia ani de munca si stres.