Discuțiile legate de izolarea termică a clădirilor sunt un subiect abordat aproape zilnic. Părerile sunt împărțite, dar fiecare mod are propriile sale avantaje. Printre ele se numără și sisteme de fatada ventilate, folosite pentru diferite tipuri de clădiri.
Avantajele acestor sisteme de fatada ventilata sunt multiple, fiind o modalitate eficientă de izolare a pereților exteriori. Ele au puterea de a face mediul interior un loc mai confortabil și prielnic pentru oameni.
Sistemul se folosește inclusiv pentru clădirile de birouri sau cele destinate lumii afacerilor. Izolația unei clădiri vine la pachet cu:
- economia de energie;
- ecologia;
- durabilitatea;
- estetica;
- siguranța;
- perfecțiunea.
Ce reprezintă un sistem de fatada ventilata?
Sistemele de fațade ventilate fac parte din cele de termoizolație uscată. Ele nu au nevoie de adezivi și mortare, fiind printre cele mai eficiente sisteme de izolație care poate fi montat pe o clădire, indiferent de scopul ei.
Acest sistem cuprinde la rândul lui structuri metalice și din lemn, ce se pot monta cu ajutorul elementelor de fixare pentru fațada clădirilor. De aceștia se va prinde întreg sistemul.
În cazul fațadei ventilate, structurile montate de care vor fi prinse se montează cu ajutorul diblurilor sau a holz-șuruburilor.
Conform normativului, fațada ventilată este descrisă ca fiind un sistem în care una dintre componentele sale este prevăzută cu aer ventilat natural, mai exact, o lamă de aer.
Aceasta este amplasată pe partea exterioară a stratului termoizolant și pe cea interioară a elementului de construire. La rândul său, elementul se află între atmosfera exterioară și stratul de aer.
Rolul principal pe care-l împlinește aerul ventilat este de a asigura presiunea vaporilor ce provin din mediul exterior și se ciocnesc de sistem. Elementele din care acesta este compus sunt:
- structura suport – este totalitatea profilelor și a suporților;
- izolația termică – poate să fie realizată din vată minerală;
- finisajul fațadei – este variat și depinde de estetică.
Avantajele fațadelor ventilate
Acest sistem de termoizolație vine la pachet cu diverse avantaje:
- Economia de energie – odată montat, consumul de aer condiționat și a încălzirii scade cu până la 30%;
- Performanță împotriva umezelii – nu mai are loc fenomenul de condensare;
- Izolația fonică – zgomotul se reduce cu un procent de 10-20%; aerul acționează pe post de izolație acustică suplimentară;
- Protecție contra apei – este un sistem foarte impermeabil;
- Durabilitatea și întreținerea – chiar dacă sistemul este expus la soare, este rezistent și durabil, mai ales împotriva coroziunii acide și a razelor ultraviolete;
- Estetica – există o gamă mare de forme, modele și culori, potrivite chiar și pentru cele mai sofisticate dorințe;
- Ușor de instalat – un montaj fațade ventilate sunt foarte ușor de instalat, dar și de înlocuit.
La fel ca și alte sisteme și acesta prezintă câteva dezavantaje:
- Fațade ventilate preț – costurile de proiectare sunt suficient de mari în funcție de amplitudinea construcției;
- Costuri diferențiate – în funcție de tipul materialelor, prețurile pot să crească;
- Costuri suplimentare – este necesară executarea fundațiilor de preluare a greutății sistemului.
Fațadele ventilate sunt printre tehnologiile care au reușit să schimbe de-a lungul anilor modul în care clădirile sunt proiectate. Sistemele de fațade ventilate sunt folosite inclusiv pentru:
- case;
- cartiere rezidențiale;
- clădiri de birouri;
- instituții;
- sedii.
Acestea au devenit cunoscute mai ales pentru eficiența lor și aspectul modern pe care-l oferă clădirilor de care au fost montate. Este un mod atractiv și ușor de personalizat a locuințelor și instituțiilor.
Datorită avantajelor incontestabile descrise anterior, acest sistem începe să apară din ce în ce mai des peste tot unde îți întorci privirea. Grație tehnologiei, termoizolarea locuințelor și a diverselor clădiri nu a fost niciodată mai simplă.