Cand sunt recomandate serviciile de ingrijire la domiciliu pentru batrani?

Cand sunt recomandate serviciile de ingrijire la domiciliu pentru batrani?

Cu timpul, persoanele dragi isi pierd din puteri si depind din ce in ce mai mult de noi. Fie curatenia, mersul la doctor sau gatitul, seniorii nostri au nevoie de ajutor. Cu siguranta, nu este un lucru dificil sa iti ajuti parintele sa faca curatenie. Dar cand are nevoie de ingrijire permanenta (din cauza unor boli) sau timpul ti-e limitat, nu il poti ajuta prea mult.

Aici intervin serviciile de ingrijire la domiciliu pentru batrani! Acestea vin, in functie de nevoi si posibilitati, de la furnizori publici sau privati. De la facut curatenie si gatit, serviciile se extind pana la supraveghere medicala permanenta. 

In cazul serviciilor de ingrijire medicala, persoana in cauza are nevoie de recomandarea medicului curant. Furnizorii privati de servicii de ingrijire medicala sunt autorizati si evaluati, avand in echipa asistenti, medici specialisti si kinetoterapeuti. Astfel, dovada unor boli acute sau cronice (cum ar fi semnatura si parafa medicului) este necesara pentru a putea beneficia de ingrijirile medicale.

Serviciile pot fi efectuate atat la domiciliu cat si in camine pentru batrani. Seniorii, insa, se simt mai bine cand raman in casele lor, intr-un mediu familiar. De aceea ingrijirea la domiciliu este alegerea preferata a acestora.

Preturile variaza in functie de nevoile celui drag. De la facut curatenie si gatit timp de cateva ore pe zi pana la asistenta permanenta 24 de ore pe zi, poti alege pachetul de servicii potrivit.

Deci, cand ar trebui sa apelezi la serviciile de ingrijire la domiciliu pentru parintele, bunicul sau ruda ta?

Servicii de ingrijire disponibile pentru beneficiarii unui camin de batrani

Ca sa intelegi cand apelezi la serviciile de ingrijire, trebuie sa intelegi mai intai ce presupun acestea. In mare parte, serviciile oferite sunt:

  • Servicii de ingrijire personala. Seniorul va beneficia de ajutor pentru imbracare si dezbracare, igiena personala, comunicare, hidratare, hranire, mobilizare si deplasare in casa.
  • Servicii gospodaresti. Seniorul primeste ajutor pentru gatit, in activitati de menaj, facutul cumparaturilor si plata facturilor. De asemenea, daca are nevoie sa foloseasca transportul public, acesta va fi insotit.
  • Servicii de recuperare si reabilitare. In functie de problema pe care o are, seniorul poate beneficia de masaj și consiliere psihologica sau sociala.
  • Servicii de asistenta sociala. Cuprind servicii precum insotirea in diverse situatii sociale, informare, asigurarea legaturii cu alte servicii si institutii și vizite la domiciliu.

Daca cel drag are nevoie de ajutor pentru gatit odata pe saptamana, nu este neaparat nevoie de serviciile de ingrijire. Insa daca are nevoie de 2-3 ori pe saptamana, plus curatenie, igiena personala si trebuie sa si foloseasca transportul public, este timpul sa apelezi la servicii! Ingrijitorul care se va ocupa de problemele seniorului tau este calificat si atent ales. Astfel, seniorul se va putea bucura de batranete si liniste fara povara activitatilor de zi cu zi!

Servicii medicale de ingrijire

Complicatiile care vin odata cu inaintarea in varsta nu sunt usoare. Varstnicii nu mai pot face activitati ce odata erau simple si se bazeaza pe ajutorul primit din partea celorlalti. O boala acuta sau cronica poate sa ii puna la pat, fiind incapabili de a merge la centre medicale pentru ajutor.

Cine poate beneficia de serviciile medicale de ingrijire?

Seniorii cu diverse boli acute sau cronice care nu se pot deplasa pana la centrele medicale pot beneficia de aceste servicii. Sau, in situatia unei spitalizari, medicul poate elibera o recomandare de ingrijire la domiciliu daca este cazul.

Serviciile medicale de ingrijire pot contine monitorizarea functiilor vitale, administrarea de medicamente sau manevre de fizioterapie. Fiecare nevoie va fi luata in calcul de catre specialisti, iar ingrijitorii se vor asigura ca sunt respectate! Astfel, calitatea vietii seniorului va creste si se va bucura de servicii medicale fara a se deplasa din confortul casei.

Cand apelezi la serviciile medicale?

In cazul in care seniorul are o recomandare, este indicat sa apelezi la serviciile medicale. Bineinteles, odata cu ele vei apela si la serviciile normale discutate mai sus.

In general, daca nu ai destul timp sa te ocupi de cel drag, apeleaza la servicii de ingrijire. Nu va trebui sa iti modifici programul, iar seniorul va fi linistit si impacat, stiind ca cineva se ocupa de problemele vietii de zi cu zi! Si daca in ecuatie intra o boala acuta sau cronica, serviciile medicale te asigura ca nevoile celui drag sunt mereu satisfacute!