Dansuri populare nunta – Cum sa-ti fac nunta mai frumoasa?

Putem spune inca de la inceputul acestui articol ca fiecare nunta este oarecum unica, insa, chiar si asa, exista anumite traditii ce nu pot fi inlocuite sau schimbate, iar aici putem vorbi si de dansurile populare la o nunta. Chiar daca va doriti o nunta extravaganta, iesita din comun din toate punctele de vedere, nu puteti spune “pas” la cele mai cunoscute dansuri populare nunta, vorbind aici in special de dansuriel traditionale.

Tocmai de aceea, pe parcusul acestui articol vom vorbi despre dansurile cunoscute, populare si traditionale de la o nunta, probabil evenimentul cel mai important din viata unui cuplu, din viata unei familii.

Dansul mirilor

Primul dans si cel mai important pentru proaspatii casatoriti este dansul mirilor. De obicei, aici este ales un vals, valsul semnificand uniunea cuplului, fericirea si intelegerea din cuplu, iar cei doi casatoriti trebuie sa profite din plin de acest momente.

Cuplul trebuie sa se simta in largul lui, sa se miste cat mai natural si tocmai de aceea este recomandata o melodie pe care va simtiti cel mai bine, indiferent de tipul de gen muzical pe care il preferati. Este un moment extrem de important, pe care cu siguranta ca toti invitatii il vor savura, iar cele doua familii vor privi cu lacrimi in ochi si cu fericire in suflet.

De retinut si ca nu dansul si felul in care va miscati este important, cat atmosfera si ceea ce emanati, tocmai de aceea, lasati-va cuprinsi de atmosfera si dansati asa cum va doriti.

Celebra hora

Nu putem scrie despre dansurile populare de la o nunta si sa nu vorbim despre celebra hora, hora ce se danseaza in absolut orice colt al tarii la o nunta, insa in fiecare loc este oarecum adaptata.

Hora este ceva simbolic pentru romani si tocmai de aceea nu trebuie ca din repertoriul pe care artistii il au pregatit pentru nunta voastra sa lipeasca hora. E imposibil ca invitatii sa nu se simta bine atunci cand din microfon si din boxe rasuna o hora.

De altfe, dansul este unul relativ simplu, toti invitatii luandu-se de maini, formand un cerc, dansul fiind un oarecum inaintat spre centru si revenit la pozitia initiala. Desigur, vor exista si invitati ce vor face din aceasta hora un adevarat spectacol, dansand dezinvolt si cu miscari incantatoare, iar, nu in ultimul rand, cu chiuitul specific acestor hore.

Hora miresei

Hora miresei este un alt dans popular ce se practica la marea majoritate a nuntilor, in special spre finalul evenimentului. Acest dans este practicat atunci cand este dezvelit voalul miresei, iar acesta este pus unei alte fete nemaritate.

Miscarile nu difera prea mult de la hora miresei la cea clasica, insa la aceasta ar trebui sa participe doar femeile, in timp ce mireasa este in centrul horei, luand fiecare femeie din hora pentru a dansa impreuna.

Sarba

Probabil hora, alaturi de sarba, reprezinta cele mai cunoscute si utilizate dansuri populare din istoria poporului nostru. Evident, acest dans nu are cum sa lipseasca de la o nunta, cel mai important eveniment din viata unei noi familii.

Sarba se danseaza relativ usor, toti invitatii luandu-se de maini, miscarea fiind simpla, facandu-se doi pasi pe loc, si doi pasi inspre dreapta. Evident, si aici vor exista invitati care cu siguranta vor face o atmosfera de neuitat, la care vor adauga si cateva chiuite.

Asadar, probabil ca acestea ar fi dansurile populare de la o nunta. Evident, am mai putea include si dansuri precum brasoveanca, ungurica, si asa mai departe. Insa, Hora, Hora miresei, Sarba, si nu in ultimul timp “Dansul mirilor” reprezinta cu adevarat cele mai intalnite dansuri la o nunta.

Informatii de contact


 Calea Plevnei 61, București

 0726 926 677

 [email protected]

Pagina de Facebook