Costum popular femeie – Istoria portului popular romanesc

Inca din primii ani ai nostrii ca popor, portul romanesc a persistat si a reprezentat ceva cu o inalta insemnatate pentru locuitorii tarii noastre. Indiferent ca vorbim de un costum traditional de femei sau de cel de barbati, ambele au o mare insemnatate in istoria poporului romanesc.

Si ca tot am vorbit de popor, conform istoriei se pare ca dacii se imbracau asemeni taranilor romani din zona de munte, vorbind aici de o tunica ce se intindea pana la genunchi, tunica era stransa cu cingatoarea la mijloc. Incaltamintea era reprezentata de celebrii itari legati cu sfoara la glezna, iar in zona de sus era o manta larga ce nu avea maneci.

CamasaTraditionala.ro iti ofera costum popular femeie la preturi avantajoase, produsul fiind 100% romanesc.

Originile costumului traditional

Asa cum spuneam, se pare ca inca din primii ani ai nostrii ca popor au aparut date despre costumul traditional. Mai exact, informatii despre acesta pot fi observa chiar si pe Columna lui Traian sau pe celebrul monument de la Adamclisi. Vorbim aici de coriala larga a celebrei camasi traditionali si de itari la barbati, iar pentru femei fustele largi.

De altfel, odata descoperite figurinele de lut din Carna-Craiova, figurine din epoca de bronz, au fost observate elemente de imbracaminte ce se asemanau oarecum cu portul traditional romanesc.

O piesa importanta a portului traditional este reprezentata si de graitoare, cea care reprezinta piesa de vestimentatie de la brau in jos, mai exact acel opreg care mai poate fi regasit astazi in zona Banatlui. De altfel, costumul traditional a fost inclus chiar si in anumite opere de arta sau insemnari istorice, tocmai de aceeea, in zilele noastre, pe peretii anumitor biserici pot fi observati tarani ce poarta costumul traditional romanesc.

Totodata, la Episcopia de Ramnicu Valcea pot fi identificati in imagini tarini ce poarta costumul traditional, mai exact pe poarta Episcopiei, unde poate fi observata o femeie imbracata in celebra ie, in zavelci si poale.

Ce reprezinta costumul traditional?

Am putea spune ca portul traditional ar putea fi defeinit prin imbracamintea pe care o purtau taranii la sate, fiind acea imbracaminte realizata din anumite modele de croiala originale, avand propria sa expresivitate si etnicitate.

De exemplu, portul traditional din zona Moldivei se aseamana destul de tare cu cel din zona Transilvaniei, aici formandu-se si mai multe legaturi economice, culturale si politice. De exemplu, costumul traditional al femeilor din aceasta zona pune mare pret pe fota.

Costum traditional de femei

Pentru costumul de femei din zona Moldovei este arhi-cunoscut acel sterar alb ce este destinat acoperirii capului, dar si camasa luna, camasa ce la inceput avea poalele separate, de curand inlocuita cu acea camasa ce se imbraca pe corp, mai ales ca in portul romanesc nu exista rufarie.

Costumul din zona Transilvaniei este oarecum diferit, iesind in evidenta prin faptul ca nu are acel brau, in timp ce in zona catrintei se regasesc doua “zadii”, aceasta putand a se prinde perpendicular de talia femeii. Stergarul a fost inlocuit de ceva timp cu o naframa, in timp ce sumanul si celelalte piese de vestimentatie din piele au ramas la fel.

Costum popular femeie

Asadar, putem observa cu usurinta ca portul traditional a suferit modificari. De altfel, ar trebui sa ne gandim mai mult la traditia is istoria acestui costum traditional, purtat inca de primii locuitori ai acestui pamant. Cu totii stim ca un popor ce isi uita istoria, se uita pe sine. Tocmai de aceea, atat noi, cat si autoritatile, ar trebui sa punem mai mare pret pe acest costum traditional, iar macar in ziua de 9 mai, atunci cand este sarbatorita Ziua Nationala a Costumului Traditional, sa sarbatorim asa cum se cuvine. Istoricii si stramosii nostri inca stiu ce reprezinta acest costum, e timpul sa ii invatam si pe cei mai mici!