Ce trebuie sa ai in vedere daca achizitionezi semnalizatoare rutiere pentru lucrari?

semnalizatoare rutiere

 

Semnalizatoarele rutiere si dispozitivele de control al traficului sunt componente esentiale pentru dirijarea temporara a traficului in cazul unor lucrari pe carosabil.

Semnalizatoarele sunt folosite pentru a atentiona utilizatorii drumului cu privire la situatii speciale ale traficului, norme de viteza, indicarea traseelor, lucrari de reparatii si alte situatii diferite fata de parcursul si starea normala a drumului. Printre principalele lor functii sunt si cele de deviere si control temporar al traficului. Ele ofera indrumare pentru autovehicule, motociclisti, biciclisti si pentru pietonii ce tranziteaza zonele in care se desfasoara lucrari.

Principalul scop, in cazul lucrarilor desfasurate in zona carosabilului, este de a oferi siguranta atat pentru pentru participantii la trafic, cat si pentru muncitorii care se ocupa de lucrari. Spatiul de lucru este zona in care se desfasoara lucrari de intretinere sau constructii. Aceasta zona poate fi ocupata de municitori, echipamente si materiale.

Aceste semne trebuie amplasate astfel incat sa fie usor de observat de catre toata lumea, inainte de de a se apropia de zona in care au loc lucrarile. Amplasarea acestora trebuie sa respecte structura specifica unei zone de semnalizare rutiera:

  • Avertisment avansat – participantii la trafic sunt informati despre schimbarile care au loc. Cel mai adesea se recomanda reducerea vitezei de deplasare;
  • Zona de tranzitie – in care traficul este redirectionat de la calea obisnuita;
  • Zona de activitate – este zona in care se lucreaza;
  • Zona de terminare – in aceasta etapa traficul este directionat astfel incat sa revina la traseul normal.

Semnalizatoarele rutiere ii alerteaza pe soferi cu privire la conditiile viitoare ale drumurilor, schimbari ale rutei de mers etc. Exista cateva caracteristici care pot contribui la cresterea vizibilitatii semnalelor si instructiunilor pe care acestea le ofera.

Cea mai utilizata culoare folosita pentru semnalizatoarele rutiere de atentionare a zonelor de lucru este portocaliu, astfel incat toate persoanele care vad un semn de culoare portocalie sa stie ca in acea zona exista pericole.

Alta caracteristica a semnalizatoarelor de trafic este fluorescenta. Unele tipuri de semnalizatoare sunt echipate cu folii reflectorizante care transforma razele ultraviolete in lumina reflectata. Acestea sunt mai vizibile in special in zori, amurg sau in zilele cu cer innorat. Drept urmare, soferii pot observa cu usurinta semnele fluorescente de la distante cat mai mari si se pot adapta din timp la conditiile de mers.

Cele mai utilizate semnalizatoare rutiere pentru lucrari sunt conurile si baricadele. Conurile de semnalizare sunt amplasate de-a lungul zonei in care se lucreaza. Acestea ar trebui sa fie de culoare portocalie, fabricate din PVC pentru a evita deteriorarea vehiculelor, trebuie sa aiba cel putin o banda reflectorizanta pentru a fi vizibile pe timp de noapte, iar greutatea lor trebuie sa fie suficient de mare pentru a rezista la orice vreme.

Baricadele ar trebui sa fie intotdeauna pozitionate pentru a fi vizibile si sustinute astfel incat sa nu fie miscate sau rasturanate de curentii de aer.

Cel mai bun mod de a atrage atentia soferilor si a celorlati participanti la trafic este folosirea unor semnalizatoare rutiere care nu au aceleasi caracteristici, cum sunt culoare si forma, cu cele semnele tipice folosite pentru reglementare si avertizare.

Daca deti o firma ce desfasoara lucrari ce trebuie sa fie semnalizate corespunzator, magazinul online Vesta ofera o gama larga de produse de calitate superioara la preturi avantajoase, concepute pentru a crea un mediu sigur!