Cand a aparut chirurgia plastica?

chirurgia plastica

Chirurgia plastica a avut o evolutie spectaculoasa in ultimele decenii insa pentru a ajunge aici a fost nevoie de cateva milenii de experimente empirice.

Primele atestari sigure ale unei operatii estetice provin din Egiptul Antic. Este vorba despre un papirus vechi de aproximativ 5.000 de ani, in care se dau indicatii privind o interventie reparatorie la nas.

Tehnicile primitive de chirurgie plastica erau cunoscute si de vechii indieni, asa cum reiese din mai multe texte sanscrite din sec. VIII i. Hs.

Aproape 1500 de ani mai tarziu, tehnicile vechilor medici indieni sunt redescoperite, duse mai departe si perfectionate de arabi. Acestia reusisera sa avanseze destul de mult in procedeele de rinoplastie.

Nici europenii nu s-au lasat mai prejos. Medicii romani stiau sa “repare” o ureche taiata.

Insa abia pe la sfarsitul evului mediu, odata cu dezvoltarea tehnicilor de anestezie, operatiile de chirugie plastica au inceput sa evolueze lent, dincolo de cunostintele mostenite din antichitate.

Pe masura ce durerea era combatuta prin anestezice (pana atunci operatiile estetice se limitau la tesuturile cartilaginoase din cauza ca erau foarte dureroase, fiind facute “pe viu”), chirurgia estetica incepe sa evolueze lent.

Cele doua razboaie mondiale au grabit dezvoltarea acestei ramuri a chirurgiei.

Numarul mare de pacienti (soldati) arsi sau mutilati in timpul luptelor au inceput sa beneficieze de dezvoltarea tehnologiei si a cunostintelor medicale din secolul precedent.

O multime de defecte din nastere, urmari ale unor accidente sau arsuri grave, s-au putut repara prin operatii de rinoplastie, transplant de piele, ortopedie si alte ramuri ale chirurgiei reparatorii.

Aparuta din necesitate, chirurgia plastica a inceput sa fie folosita in scop de infrumusetare si modificare a aspectului fizic incepand cu anii `70.

A devenit tot mai populara pe masura ce era folosita (si astfel promovata) de celebritati precum Sofia Loren, Michael Jackson, Pamela Anderson si lista poate continua.

Chirurgia plastica in Romania

In Romania lucrurile au urmat acelasi tipar, cu o intarziere de aproximativ 2 decenii.

Astazi oferta clinicilor de infrumusetare sub bisturiu vine sa suplineasca o piata mereu in crestere, insa odata cu ofertele apar noi dileme pentru cei care se gandesc sa le treaca pragul.

Insa treptat piata pare sa se calmeze, clinicile clandestine si medicii fara scrupule incep sa iasa la iveala in urma unor scandaluri de rasunet, in timp de clinicile cu personal calificat, aparatura de ultima generatie si stil occidental de abordare sunt cautate de clienti din toata tara. Мостбет старается создать для своих гостей самые комфортные условия. мостбет Условия для отыгрыша конечно непростые, так как ординар с коэффициентом 3 не так легко поймать

In prezent cele mai populare operatii estetice sunt cele de marire a sanilor, liposuctie, injectii botox pentru marirea buzelor, injectii cu acid hialuronic, rinoplastiile si liftingul facial.

Cu o istorie milenara si cu o tehnologie de ultima ora, chirurgia plastica pare a avea un viitor cel putin la fel de incitant ca si trecutul.