Ce este depresia și ce efecte are această boală?

Depresia reprezintă una dintre cele mai întâlnite boli apărute în sistemul psihicului uman. Tranzițiile de o intensitate rapidă, alimentația, infracționalitatea crescută sunt doar câteva dintre cauzele sociale care conduc la o creștere a populației ce suferă de această problemă. Depresia poate cauza un dezechilibru al anumitor substanțe din creier, unele dintre ele fiind capabile să modifice proprietăți senzoriale importante. Fiind atât de des întâlnită iată doare câteva simptome prin care puteți recunoaște o formă de depresie, pe lângă starea permanentă de tristețe:

  • Pierderea interesului pentru desfășurarea oricărui tip de activitate. O persoană ce manifestă un comportament depresiv va dori izolarea de restul persoanelor și asta va determina limitarea numărului de activități. Acest fapt provine dintr-o dorință interioară de a se afunda în propriile gânduri pe care nu le identifică cu ceva ce i-ar putea provoca efecte negative, dar și din lipsa motivației pentru a-și continua parcursul spre atingerea obiectivelor personale.
  • Probleme cu somnul și/sau alimentația. Insomniile sau somnul prelungit pot fi o altă formă prin care se exteriorizează depresia. În cazul lipsei somnului, persoanele se afundă în propriile idei, are loc confruntarea între Sine și Eu la nivelul conștiinței, luptă a cărui final este îndepărtat și neprevăzut. Pe de altă parte, somnul prelungit poate reprezenta o metodă prin care persoanele să scape de sentimentul de tristețe ce le invadează rațiunea. Aceleași forme pot fi abordate și în cazul alimentației: lipsa poftei de mâncare ca o pedeapsă pentru sentimentul de neîmplinire sau alimentarea continuă în mod necorespunzător ca o încercare de a alunga ideile negative.
  • Autoevaluare deficitară și sentimentul inutilității. Persoanele a căror comportament tinde spre propria învinovățire pentru lucruri absurde sau care se subsituează și se privesc ca fiind inutile suferă de o formă de depresie ce afectează în special stima de sine.
  • Gândurile de suicid. Cea mai gravă formă a unei depresii netratate este reprezentată de ultimul stadiu atunci când mintea persoanei este invadată de gânduri negre. Individul va considera că singura scăpare este să-și pună capăt vieții dacă problemele acestuia nu sunt depistate la timp.

Cauzele care pot conduce la un asemenea comportament sunt multiple și pot afecta omul într-o măsură neidentificabilă în primă fază. Foarte rar se vor întâlni cazuri în care oamenii să ceară ajutor de specialitate din partea unui profesionist și să mărturisească limpede ”sunt depresiv, am gânduri negative referitoare la propria persoană”. Astfel ei trebuie analizați, îngrijiți atent și îndrumați în așa mod încât să nu le fiie lezată integritatea psihologică și să li se aprofundeze starea depresivă. Unele dintre cele mai întâlnite cauze ce conduc la depresie sunt:

  • Biologice – un istoric familial ce cuprinde una sau mai multe persoane ce au suferit de depresie poate influența transmiterea acesteia spre următoarele generații.
  • Evenimente neplăcute – deobicei, moarte unei persoane dragi conduce la pierderea speranței și la întunecarea premiselor legate de viitor.
  • Dezavantaje socio-economice – sărăcia sau lipsa educației pot fi motive care să conducă la o stare depresivă din cauza sentimentului de neîmplinire pe care îl însoțesc.
  • Personalitatea – uneori, un caracter slab va cădea pradă unor încercări ce în mod normal pot fi depășite facil și are mai multe șanse să se desconsidere decât unul puternic, antrenat în rezistență și dozat cu optimism.

Tratamentul depresie trebuie să se raporteze la o perioadă îndelungată și soluții pe termen scurt. Oricât de ofertante ar fi situațiile care rezolvă problema pe moment, precum o ieșire în oraș, o sesiune de shopping sau chiar o vacanță, este important ca depresia să fie tratată și nu pusă pe stand-by. Cel mai eficient mod de tratare se va realiza în cabinetul medicului prin intermediul intervenției psihoterapeutice. Doar un specialist va putea evalua și diagnostica în mod corect o formă de depresie și mai apoi să o poată trata și aduce în fază în care să nu recidiveze.

CONTACT

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*