Cum distingem diamantele de alte pietre

Pentru inelul de logodna ai decis sa montezi un diamant, dar nu esti sigur daca piatra pe care o detii (sau pe care esti pe cale sa o achizitionezi) este un diamant veritabil. Iata cateva metode prin care poti face diferenta intre diamant si alte pietre.

Recunoaste diamantele sintetice.

Diamantele create artificial trec testele, asemenea celor naturale autentice. Chiar daca costa cu mult mai putin decat cele naturale, din punct de vedere chimic sunt aproape identice. Pentru a distinge intre un diamant natural si unul sintetic este mai bine sa ne incredem intr-un profesionist.

Recunoaste moissanite-ul.

Un diamant si un moissanite sunt foarte similare pentru a fi confundate. Este greu sa gasesti diferente intre ele; chiar daca moissanite straluceste ceva mai mult si produce o dubla refractie, cea mai mare parte a persoanelor au dificultati in a le observa. Poti incerca sa treci o lumina printr-o piatra si, daca lumina se descompune in diverse culori, mai mult decat intr-un diamant veritabil luat pentru comparatie, ai de-a face cu moissanite.

Diamantul si moissanite au o conductibilitate termica foarte similara. Daca uzati un tester pentru a releva diamantele, va da multe falsuri pozitive. Trebuie sa folositi un tester combinat pentru a deosebi diamantul de moissanite, precum cele uzate de bijutierii profesionisti.

Recunoaste topazul alb.

Topazul alb este o piatra ce poate parea foarte similara cu diamantul unui ochi neavizat, insa este mult mai moale. Duritatea unui diamant se determina din capacitatea sa de a zgaria sau de a fi zgariat cu alte materiale. O piatra care poate zgaria alte materiale ramanand intacta este dura, in caz contrar fiind moale. Diamantele autentice sunt dintre materialele cele mai dure de pe planeta, deci incercati sa identificati zgarieturi pe fatetele pietrei pe care o aveti in posesie. Daca acestea sunt prezente, avem de-a face cu topaz alb sau alta imitatie.

Recunoaste safirul alb.

Spre deosebire de conceptia generala, safirul nu este neaparat albastru. In realitate, safirele se prezinta in diverse culori. Versiunea alba a safirului vine folosita adesea ca inlocuitor al diamantului, chiar daca aceasta piatra nu au contrastul net si stralucitor intre zonele de lumina si cele de umbra, asemenea diamantelor veritabile. Daca observi ca piatra are un aspect noros si similar ghetii este posibil sa fie vorba de safir alb.

Recunoaste zirconul cubic.

Zirconul cubic este o piatra sintetica care se aseamana mult cu diamantul. Modul cel mai usor de a descoperi un zircon cubic este prin privirea blitz-urilor. Zirconul cubic are blitz-uri de culoare portocalie, care il fac usor de identificat. Originea sa artificiala ii da un aspect mult mai “curat” fata de cea a unui diamant natural, care adesea are o imperfectiune mica.