Eficiența unei centrale termice pentru locuință

Eficiența unei centrale termice pentru locuință

Cu toții ne dorim o eficiență cât mai mare a centralei termice, deoarece acest lucru ne va face să plătim mai puțin pentru facturi. Eficiența cazanului depinde de mai multe aspecte, însă sunt câțiva factori pe care îi putem controla, astfel încât să contribuim și noi la o reducere a consumului și la sporirea eficienței.

Ce este eficiența cazanului pe gaz natural?

Eficiența cazanului pe gaz natural, de exemplu, este rezultatul sumei eficienței diferitelor componente ale unui cazan. Un cazan are multe subsisteme a căror eficiență afectează performanța generală a cazanului. Combustia (ardere) și coeficientul termic influențează eficiența centralei, iar în afară de aceste creșteri ale eficienței, există și alte aspecte care joacă un rol important în eficiența cazanului. 

  • Eficiența combustiei

Eficiența de ardere a unei centrale este o indicație a capacității arzătorului de a arde combustibil. Cei doi parametri care determină eficiența de ardere a arzătorului sunt cantitățile de combustibil nears din gazele de eșapament și excesul de oxigen din evacuare. De asemenea, eficiența combustiei variază în funcție de combustibilul ars. Aceasta este mai mare pentru combustibilii lichizi și gazoși decât pentru cei solizi.

  • Eficiența termică

Este direct influențată de performanța schimbătorului de căldură al cazanului, care transferă energia termică de la coșul de fum la partea de apă. Trebuie remarcat faptul că eficiența termică este grav afectată de formarea de funingine în tuburile cazanului.

Ce poți face pentru a obține mai multă eficiență a centralelor?

La începutul articolului menționăm faptul că sunt anumite aspecte pe care le poți ajusta, astfel încât să reduci consumul centralei. Iată ce poți faceꓽ

  • Montează un termostat

Termostatul este un mic dispozitiv wireless, în cele mai multe cazuri, ce se conectează la centrală (personalul avizat va face conectarea). Acesta va ”dicta” centralei ce temperatură să genereze, iar pentru acest lucru, tot ceea ce ai de făcut este să setezi o temperatură pe display-ul termostatului și să aștepți încălzirea locuinței.

Cum te ajută termostatul să reduci consumul?

Mecanismul este foarte simplu. Gândește-te că în lipsa unui ”computer” (termostatul, mai concret), centrala va funcționa fără oprire, deoarece nu ”știe” când să se oprească. Astfel, consumul va crește extrem de mult. Atunci când ai un termostat, acesta ”comunică” cu centrala, dictându-i când să se oprească și când să genereze căldură.

  • Izolează-ți mai bine locuința

Un nivel bun al izolării termice nu trebuie să fie doar pentru confort, ci și pentru a diminua consumul generat de centrală. În momentul în care tâmplăria, de exemplu, nu este concepută să izoleze termic, căldura se va pierde extrem de ușor prin garniturile ferestrelor. De asemenea, dacă ai mansardă sau un pod (dacă locuiești la bloc,) asigură-te că și acolo să ai o izolație bună a acoperișului, de exemplu.

Monitorizarea și menținerea eficienței cazanului sunt două aspecte importante în reducerea costurilor facturilor la combustibil.