Parchetul este intotdeauna frumos si arata la fel de bine cu o ingrijire adecvata ca si pardoseala din materiale la moda. Placile din lemn natural pot fi asezate sub diferite forme – de exemplu, intr-un model de sah.
Si chiar daca pardoseala este foarte veche, exista intotdeauna posibilitatea de a o actualiza pentru a putea deservi proprietarii cat mai mult posibil. Pentru aceasta, este adesea utilizata o metoda precum raschetarea. Din acest articol vei afla ce este aceasta procedura si cand poti apela la ea.
Ce este raschetarea parchetului?
Raschetarea sau slefuirea parchetului vechi este procesul de actualizare a acestuia, care are loc conform unui anumit algoritm. Fiecare etapa este insotita de faptul ca stratul de lemn, care este deteriorat, este indepartat folosind o anumita tehnica. Exista o slefuire grosiera, una intermediara si ultima, raschetarea fina.
Ultimul pas este slefuirea fina a pardoselilor de parchet deja pregatite pentru a obtine o suprafata curata si neteda care poate fi acoperita cu ceara de parchet sau lac special, in functie de gradul de deteriorare sau de preferintele proprietarilor.
Cand poti sa apelezi la aceasta procedura?
La restaurarea parchetului ar trebui sa te gandesti daca:
- durata de viata este deja foarte lunga si exista fisuri, zgarieturi si semne sau pete in podea care nu pot fi eliminate in timpul curatarii normale;
- exista o estompare puternica sau intunecare a stratului de lac;
- daca benzile de parchet incep sa se slabeasca si podeaua incepe sa scartaie puternic;
- cand materialul lemnos si-a pierdut culoarea normala;
- daca un nou parchet este asezat in camera – in acest caz, razuirea este necesara pentru a se asigura ca suprafata este neteda, fara margini aspre;
- daca, atunci cand mergi pe parchet, se aude sub acesta un sunet inabusit caracteristic: aceasta inseamna ca s-au format goluri sub scanduri, ceea ce este un semn al detasarii lor iminente.