Mituri despre pompele de caldura, demontate de specialistii Eco Drill

Pompele de caldura sunt sisteme care se folosesc de caldura provenita de la soare sau de la apele subterane si o transforma in energie termica. Acestea reprezinta o varianta ecologica si sunt din ce in ce mai cautate. In afara de faptul ca merg pe principiul eco, un alt avantaj al lor e ca iti aduc o economie in ceea ce priveste facturile de pana la 75% fata de sistemele clasice de incalzire.

Intr-adevar, la inceput este nevoie de o investitie, dar aceasta se amortizeaza in timp. In cazul in care te gandesti sa faci o astfel de investitie, cu siguranta ai cateva intrebari care iti vin in minte in legatura cu lucruri pe care le-ai auzit de la cunoscuti despre pompele de caldura.

Vom lua ca drept exemplu cateva mituri despre acestea!

Care sunt miturile despre care auzi mai tot timpul de la cunoscuti?

Primul mit ar fi faptul ca acestea sunt prea scumpe. Este adevarat faptul ca instalarea unei pompe de caldura costa mai mult decat o centrala pe gaz de exemplu, diferenta ar fi cam de 60%. Insa trebuie sa iei in vedere cateva aspecte. In cazul pompelor de caldura, investitia este amortizata intr-un timp scurt deoarece facturile la energia termica si la apa calda scad drastic. Rezultatele le vei vedea inca din prima luna. Un alt avantaj al lor ar fi faptul ca ele produc mai multa energie decat consuma, asadar si facturile ulterioare vor fi mult mai mici.

Se spune ca pompele de caldura, la temperaturi foarte mici, au un randament scazut. Daca este sa vorbim despre pompele de caldura de tip aer-apa, in momentul in care se inregistreaza scaderi mari de temperatura afara, acestea isi activeaza rezistenta electrica pe toata perioada in care este nevoie de o incalzire suplimentara. Datorita tehnologiei din zilele noastre, acestea pot functiona si la temperaturi de pana la -20 de grade.

Unii oameni cred probabil ca pompele de caldura pot fi folosite doar pentru incalzire. Total neadevarat. Potrivit specialistilor Eco Drill, pompele pot fi folosite si pentru a raci un spatiu. Cum se intampla asta? Ele sunt reversibile si se poate realiza o comutare de pe functia de incalzire pe cea de racire, prin inversarea ciclului. Este recomandata folosirea climatizarii in sezonul cald deoarece, in momentul in care incaperea se raceste, toata caldura este bagata si inmagazinata din nou in pamant si va fi folosita in sezonul rece. Astfel pompa de caldura va fi mult mai eficienta.

Unele persoane se tem sa isi instaleze o pompa de caldura pentru ca au auzit ca aceasta este foarte zgomotoasa. Daca acum cativa ani, cand abia au aparut pe piata, intr-adevar erau destul de zgomotoase, pomepele de caldura de acum au redus cu mult din valorile de presiune acustica.

Un alt mit ar fi faptul ca pompele de caldura pot fi folosite doar pentru cladirile noi. Acest lucru este total neadevarat. Daca te gandesti de exemplu sa renovezi casa in care deja locuiesti, poti fara probleme sa iei in considerare si instalarea unei pompe de caldura. De obicei, pentru apartamente se recomanda pompele de caldura de tip aer-apa, iar cele de tip apa-apa sunt mai indicate in cazul cladirilor noi deoarece aici este nevoie sa se faca un foraj. Servicii in acest sens gasesti aici – https://ecodrillforaje.ro/servicii/foraje/.

In cazul in care te gandesti ca ai nevoie de mult spatiu pentru a monta o pompa de caldura, afla ca ai nevoie doar de o camera destinata centralei de minim 6 mp.

Ecodrill este unul din liderii din Romania in ceea ce priveste forajele profesionale. Inca din 2006 pun mare accent pe calitatea serviciilor oferite, pe utilajele performante folosite, dar si pe un personal calificat, specializat in acest domeniu.