Inca din cele mai vechi timpuri, gatitul bucatelor a depins de calitatea legumelor si a carnii folosite. Romania se numara printre putinele tari inca neafectate total de folosirea legumelor cu modificari genetice, acest lucru face ca legumele proaspete romanesti sa fie la mare cautare atat in tara cat si peste hotare.
Mancarurile romanesti sunt atat de apreciate de catre turisti straini, incat acestia isi motiveaza o eventuala revenire in frumoasa noastra tara si datorita gustului unic al bucatelor traditionale romanesti, indiferent de zona romaneasca vizitata.
Cum sa prepari fasole cu costita?
O mancare traditionala reusita este fasolea cu costita, pentru care avem nevoie de urmatoarele: 500 g fasole uscata, 1-2 morcovi, 1 ceapa, 1 lingura bulion natural, 300 g costita de porc afumata, sare.
Se alege fasole cu bobul mare. Se tine, inainte de a fi pusa la fiert, doua ore in apa calduţă. Se scurge si se pune intr-o oala cu apa rece, care sa o acopere. Se pune oala pe foc mic, sa inceapa sa fiarba incet. Cum da in clocot, se trage la o parte, se scurge si se pune din nou la foc potrivit, cu apa fierbinte, in cantitate egala cu aceea varsata. Se lasa sa fiarba la foc potrivit.
Separat se prajeste in untura o ceapa taiata marunt si se pune in oala, după ce fasolea a inceput sa fiarba, impreuna cu costita de porc afumata, taiata bucatele, o lingura de bulion, spre sfarsit se pune sarea. Se fierbe aproximativ 1-2 ore.
La aceasta mancare, cat si la toate retetele traditionale romanesti conteaza foarte mult, ca toate ingrendientele folosite sa fie naturale, deoarece de gustul mancarii depide aprecierea gurmandului.