Ce sancțiuni poate aduce lipsa unui certificat energetic

Ce sancțiuni poate aduce lipsa unui certificat energetic

Fară întocmirea în prealabil a unui certificat energetic, un proprietar nu îşi poate pune în vânzare sau închiria unul din imobilele pe care le deţine, orice tranzacţie fiind declarată nulă în lispa unui certificat energetic de performanţă.

Din anul 2013, după ce legea care îi obligă pe proprietari, fie ei persoane fizice sau juridice, să deţină certificate energetice pentru toate imobilele pe care aceştia le deţin.În caz contrar, pe lângă faptul că nu pot încheia tranzacţii ce implică vânzarea sau închirierea imobilelor, proprietarii riscă şi o amendă cuprinsă între 250 şi 10.000 de lei pentru încălcarea acestei legi.

Care sunt clădirile care au nevoie de certificat energetic?

Clădirile care nu necesită întocmirea unor astfel de certificate energetice de performanţă sunt clădirile şi monumentele protejate prin lege însă care fie fac parte din zone construite protejate, fie au valoare arhitecturală sau istorică deosebită. Din această abatere de la regulă mai fac parte şi clădirile în care funcţionează lăcaşuri de cult, respectiv bisericile, mănăstirile, schit-urile.

Nici măcar clădirile care se află în proprietarea sau administrarea autorităţilor publice sau a instituţiilor care se ocupă cu serviciile publice nu scapă de obligaţia întocmirii certificatelor energetice.

Inspectoratul de Stat în Construcţii a început încă din luna august a anului 2013 astfel de controale care au ca ţintă, în principal, imobilele aflate în proprietatea sau în administrarea autorităţilor publice.Inginerii din cadrul instituţiei vor verifica certificatele de performanţă energetică ale imobilelor, precum şi raportul de audit energetic, întocmit de către firmele specializate în acest sens.

Conform auditorilor, orientativ, un certificat energetic, de exemplu, pentru un apartament poate ajunge de la 150 la 350 lei, pentru o casă normală poate urca la 500 lei iar pentru o vilă extrem de spaţioasă costurile ajung chiar şi la 1.000 de lei.Deşi preţurile pentru un astfel de certificat energetic nu putem că sunt foarte mari, totuşi mulţi proprietari aleg să nu facă un certificat de performanţă energetică chiar datorită preţului pe care îl consideră mare.

Dacă sunt însă prinşi cu certificate întocmite ”la negru” fără expertiza unui auditor energetic aceştia riscă amenzi usturătoare care îi vor face să regrete amarnic faptul că nu au făcut un certificat energetic legal al imobilului ci au ales să-l întocmească pe sub mână sau chiar deloc, amenda maximă pe care o poate primi o persoană fizică sau juridică care a încâlcat această lege ridicându-se la de 10 ori preţul unui certificat energetic pentru o vilă extrem de spaţioasă.