Sisteme smart home necesare pentru controlul deplin al locuinței

Sisteme smart home necesare pentru controlul deplin al locuinței

Casa inteligentă este un vis pe care mulți dintre noi ne-am dori să-l atingem. Unii îl consideră un moft, alții un lux, iar alții o necesitate pentru confortul și siguranța lor. Implementarea unui sistem smart home te poate ajuta să scazi consumul de energie al locuinței.

Casa inteligentă este o idee de acum 100 de ani. Primul proiect a apărut în anii 1920. Odată cu evoluția tehnologiei, prin 1970, primii pași realizați pentru a obține un sistem smart home au fost trucurile legate de scăderea consumului de energie a locuinței.

Tehnologia a evoluat, până în zilele noastre, când acest sistem a ajuns în punctul în care interacționează cu utilizatorul prin intermediul unei interfețe intuitive. În anii 1980, când calculatoarele s-au dezvoltat, au apărut primele clădiri ce beneficiau de un astfel de sistem, ce avea capacitatea de a deschide singure ușile unei clădiri.

Au apărut o multitudine de variante de sisteme smart home, chiar și de la cele mai mari companii din lume. Cei ce deja le folosesc, sunt de părere că un astfel de sistem îți transformă casa într-una inteligentă.

Cum te ajută aceste sisteme smart home?

Sistemele de smart home sunt sistemele cu care se obține o casă inteligentă. Aici intră inclusiv banalele sisteme de securitate și interfoanele audio-video. Desigur, există și sisteme mai dezvoltate, care au ajuns la performanțe impresionante.

Ai posibilitatea de a interacționa cu un astfel de sistem prin intermediul interfeței sau a unei aplicații instalată pe telefonul tău. Casele inteligente te vor ajuta cu:

  • Scăderea consumului de energie;
  • Reglarea temperaturii locuinței;
  • Detectarea posibilelor inundații;
  • Închidere electronică, etc.

Tehnologia a ajuns atât de departe, încât există sisteme de smart home, care detectează alarma de trezire și îți prepară cafeaua până să ajungi la ceașcă. Toate aceste sisteme sunt utile pentru reducerea semnificativă a consumului de energie.

Odată ce ai achiziționat un astfel de sistem, ce are rolul de a regla temperatura locuinței și monitorizarea curentului electric, facturile tale lunare pot scădea cu până la 30%. Majoritatea sistemelor intră în modul de economisire energie atunci când nu sunt utilizate pentru o perioadă îndelungată de timp.

Există o multitudine de sisteme de smart home, fapt pentru care s-au dezvoltat mai multe tipuri de case inteligente:

  • Case ce conțin obiecte inteligente;
  • Case atente – înregistrează frecvența de utilizare a unor aparate/electrocasnice;
  • Case care învață;
  • Case cu aparate inteligente ce comunică între ele;
  • Case conectate – poți accesa rețeaua și de la distanță.

Cum arată interfața utilizatorului?

Majoritatea interfețelor unui sistem de smart home sunt foarte intuitive și ușor de utilizat, inclusiv pentru cei începători. Interfețele specializate îți vor oferi posibilitatea de a integra diverse sisteme, precum:

  • Audio-video;
  • Degivrare;
  • De automatizare a ușilor/porților;
  • De securitate;
  • De control al energiei;
  • De control al temperaturii;
  • De irigații, etc.

Toate aceste opțiuni vor apărea pe interfața pe care utilizatorul o va vedea, inclusiv de pe telefonul mobil. Un exemplu prin care sistemele de smart home devin benefice pentru consumatori este acela când persoana ajunge acasă, introducând un cod de acces în locuință pentru dezarmare.

După ce codul a fost introdus, sistemul receptează cele înregistrate și începe să:

  • Pornească clima în zonele în care persoana respectivă își petrece cel mai mult timp, în funcție de oră;
  • Pornească iluminatul în aceste zone, în funcție de cerințe;
  • Regleze temperatura în funcție de preferințe și de temperatura exterioară;
  • Activeze alte sisteme importante pentru beneficiar.

Toate acestea sunt doar câteva cazuri în care te poți bucura de un astfel de sistem smart home. O casă inteligentă este construită pentru a avea grijă singură de ea și de familia ta, fără a mai fi nevoie de o intervenție obligatorie umană.

Ce poți controla cu aceste sisteme de locuințe inteligente?

Un sistem de smart home are capacitatea de a controla mai multe sisteme existente în locuință:

a)     Temperatura locuinței – mai exact, sistemul de control al temperaturii unei case; te va ajuta să te bucuri de o temperatură optimă pentru diferitele momente ale zilei, reducând consumul cu până la 30%;

b)     Securizarea locuinței – este principalul rol al unui sistem de casă inteligentă; un sistem de securitate încorporat poate fi controlat cu succes de un sistem smart home; ai posibilitatea de a supraveghea video și audio perimetrul casei, oriunde te-ai afla;

c)     Accesul – accesul în clădire poate să fie restricționat, precum și accesul în anumite încăperi de interes; de exemplu, poți să ții departe mâinile răuvoitorilor de biroul tău, unde îți ții toate dosarele importante;

d)     Controlul luminilor – sistemul smart home are acces inclusiv la sistemul de lumini din casă;

Sistemul smart home nu controlează doar alte sisteme deja existente în casă, ci se poate conecta și la obiectele sau electrocasnicele pe care le deții:

  • Electrocasnice smart – mașina de spălat haine, mașina de spălat vase, frigiderul sau orice alt electrocasnic poate să fie conectat la sistemul unei case inteligente; așadar, când ajungi acasă, hainele pot fi și spălate și uscate.
  • Prize inteligente – se utilizează pentru oprirea energiei electrice atunci când tu vei pleca de acasă;
  • Becuri inteligente – care se închid atunci când sistemul detectează că nu mai există activitate în încăperea cu pricina;
  • Senzori de mișcare – care detectează mișcări din jurul și interiorul casei.

Prețurile unor astfel de sisteme variază în funcție de complexitatea lor. Viitorul este cel al caselor inteligente, caselor ce au grijă de tine și de familia ta. O astfel de investiție este una de lungă durată, de care cu siguranță te vei bucura din plin.  

Principalele avantaje ale sistemelor smart home

Sistemele smart home au mai multe avantaje, printre care:

  1. Controlul de la distanță: Poți controla diverse dispozitive din casă de la distanță, folosind un dispozitiv mobil sau un computer. De exemplu, poți opri sistemul de încălzire sau aprinde luminile de la distanță.
  2. Economisirea energiei: Sistemele smart home îți permite să monitorizezi consumul de energie și să iei măsuri pentru a economisi energie, cum ar fi oprirea dispozitivelor care consumă energie atunci când nu sunt în folosință.
  3. Siguranță: Sistemele smart home pot include senzori de mișcare, camere de supraveghere și alte măsuri de siguranță care te pot ajuta să-ți protejezi casa și familia.
  4. Conveniență: Sistemele smart home îți oferă o mulțime de opțiuni de automatizare care îți pot face viața mai ușoară. De exemplu, poți programa sistemul să încălzească casa înainte de a ajunge acasă sau să deschidă ușa prin intermediul unei aplicații mobile.
  5. Personalizare: Sistemele smart home îți permit să-ți  personalizați casa după propriile dorințe și nevoi, astfel încât să te simți cât mai confortabil.