Totul despre șipca de gard: caracteristici, montare și întreținere

şipca gard

Şipca gard este elementul structural esenţial pentru a avea un gard rezistent şi cu o estetică cât mai bună. Are rol atât de suport, cât şi de decorare şi îmbunătăţire a designului gardului pe care se va folosi.

Fabricate din lemn, metal, oţel galvanizat sau vopsit, materiale compozite, şipcile de gard au lăţimi variabile, între 90 şi 120 mm, grosimi de până la 0.5 mm, cu lungimi de 1500-2000 mm. Înălţimea faltului variază între 9.3 şi 2000 mm, în funcţie de cerinţele proprietarilor şi de specificaţiile gardurilor.

Finisajele lor contribuie şi mai mult la designul gardului, avem şipci de gard cu finisaj lucios, mat, vopsit în culori diverse. Garanţia finisajelor variază între 5 şi 10 ani, în funcţie şi de specificaţiile produselor, şipcile de gard.

Caracteristici şi etapele montării şipcilor de gard

Dacă şipcile din lemn au o durabilitate şi redusă din cauza materialului, cele metalice pot rezistă şi 60 de ani fără o întreţinere specială. Este importantă montarea corectă şi întreţinerea minimă la perioade regulate de timp, şipcile metalice, de exemplu, se vor monta pe stâlpii de susţinere ai gardurilor pentru structuri solide şi rezistenţe.

Şipcile metalice de gard sunt fabricate de cele mai multe ori din tablă deja vopsită din oţel, zincată pe ambele părţi şi protejată cu un strat de vopsea polimerică, sunt disponibile în diverse forme, tipuri, semirotunde, cutate, ascuţite.

Şipca gard din lemn este mult mai uşor de prelucrat şi de folosit, lemnul utilizat poate fi brad, molid, pin, stejar, mesteacăn sau salcâm. Şipcile de lemn sunt elegante şi simple, oferă un aspect tradiţional, se pot vopsi la nevoie şi se aplică orice alte tratamente pentru simplificarea îngrijirii şi o rezistenţă mai mare. Vârfurile şipcilor de gard din lemn pot fi ascuţite sau semirotunde pentru a personaliza designul gardurilor.

Ambele tipuri de şipci de gard de montaj uşor şi rapid, se demontează la nevoie, instalarea este simplificată.

Montarea şipcilor de gard din lemn sau din metal respectă următoarele etape:

  • Se măsoară perimetrul gardului, se stabileşte înălţime, spaţiu dintre şipci, lungime;
  • Se adună toate materialele necesare, şipci, traverse, şuruburi, cuie, ciment, mix de beton, nivelă, stâlpi, dar şi instrumente utile, ruletă, şurubelniţa electrică, fierăstrău, vopsea, lac;
  • Se marchează locurile unde vor intra stâlpii de la gard, la distanţă de 2-3 metri între ei;
  • Se sapă găurile pentru stâlpi de 60-90 cm, cu diametru de 30 cm;
  • Se fixează stâlpii în găuri, se verifică de fiecare dată verticalitatea lor cu o nivelă. În jurul stâlpilor fixaţi se va turna beton de calitate, ciment, materialul se lăsă la întărit 24 de ore;
  • Se montează traversele, orizontal, între stâlpi, două-trei pe fiecare secţiune a gardului, una la bază, una la mijloc, alta la vârf, ca să ai susţine pentru şipci.

Fixarea şipcilor de gard şi verificarea instalării şipcilor

  • Se fixează traversele de stâlpi cu şuruburi, cuie, şi se verifică aliniere, se nivelează dacă este nevoie;
  • Se aliniază şipcile verticale, orizontale, depinde ce şipci montăm. Întotdeauna se va începe de la un capăt al gardului, iar cu nivela se verifică dacă sunt drepte sau nu;
  • Se fixează şipcile la traverse cu şuruburi, cuie, şuruburile asigură fixare mai solidă, rezistenţa este mai mare;
  • Se foloseşte un distanţier ulterior pentru a se asigura spaţiul uniform între şipci şi se continua procesul de montare până când ai toate şipcile montate corect.
  • Se ajustează la nevoie înălţimea şipcilor la capetele gardului, conturul terenului trebuie să fie respectat;
  • Dacă s-au montat şipci din lemn se trece la tratamentul lemnului, se poate vopsi şi şipca gard din metal. Pentru lemn se va folosi vopsea, lac sau ulei şi lemnul trebuie să fie uscat înainte de aplicare;
  • Se verifică la final gardul pentru o fixare corectă a şipcilor şi pentru a corecta eventualele imperfecţiuni, fixări incorecte.

Şipcile metalice se vor monta mereu vertical, cu prindere cu şuruburi, ca să ai rigiditate cât mai mare, fiecare şipcă metalică se prinde în două sau trei locuri în funcţie de lungime şi greutate.

Şipcile cu vârf ascuţit se vor prinde pe mijloc în două puncte, cele care depăşesc 1.7 m se vor prinde în trei puncte. Dacă avem şipci cu vârf semirotund vom avea prindere în patru puncte, dacă depăşesc 1.7 m avem şase puncte de prindere.

Întreţinerea şipcilor de gard

Procesul de întreţinere pentru şipcile de gard din lemn sau metal va asigura rezistenţa pe termen lung şi va menţine aspectul gardului şi un design perfect. Periodic se va îndepărta praful şi murdăria de pe gard şi de pe şipci, cu apă, detergenţi blânzi, cu perie moale sau burete, dar şi mugecaiul, algele, dacă apar, aici se foloseşte apa şi înălbitor, cu o clătire rapidă după aplicare.

Se va verifica fiecare şipcă gard în parte pentru a se observa crăpături, ciobituri, deteriorări mecanice, probleme cu vopseaua şi stratul de protecţie, se vor repara şi înlocui şipcile deteriorate, la cele din lemn, dacă sunt crăpături minore, se intervine cu un chit de lemn.

Tot la şipcile din lemn se aplică tratamente de protecţie împotriva intemperiilor şi insectelor, uleiuri de lemn, se vor vopsi şi revopsi şipcile la câţiva ani pentru a proteja materialele din care sunt realizate.

Toamna se curăţă frunze şi orice resturi verticale care ar veni în contact cu şipcile, ca să nu fie prea multă umezeală, primăvara se refac tratamentele de protecţie pentru fiecare şipcă gard. La cele din lemn se instalează un suport de metal sau soluţii de ridicare să să se evite contactul cu solul. Aerul trebuie să circule în jurul gardului cu şipci, trebuie să tăiem mereu vegetaţia ca să nu avem umiditate excesivă.