Cumpărarea unui panou solar fotovoltaic este alegerea a 99% dintre persoanele care decid să-și genereze propria energie. De ce? Pur și simplu pentru că această tehnologie are cele mai bune rezultate și beneficii în mediile interne. Printre beneficii, putem obține o reducere de până la 95% a facturii la energie electrică, pe lângă sustenabilitatea provenită dintr-o sursă de energie verde și curată, așa cum este energia solară.
Principala caracteristică tehnică este puterea (în kW) panourilor fotovoltaice. Aceasta va depinde de materialul și suprafața panourilor. Puterea de producție, pe de altă parte, determină capacitatea panourilor solare de a produce energie electrică în condiții ideale, precfum înclinație, zi însorită, orientare.
Cum funcționează un panou solar?
Panourile solare transformă lumina soarelui în energie electrică, printr-un proces cunoscut sub numele de efect fotovoltaic. Acest lucru se întâmplă în fiecare dintre celulele solare care alcătuiesc un panou. În timpul zilei, toată lumina soarelui care ajunge la plăci este transformată în energie, atât radiația directă, cât și cea difuză, adică lumina reflectată de nori. Prin urmare, chiar și în zilele înnorate sau ploioase, plăcile continuă să genereze energie, deși în cantități mai mici.
Panoul solar este doar unul dintre echipamentele care intră în alcătuirea unui sistem fotovoltaic, tehnologie utilizată în generarea de energie solară în case, clădiri de birouri și nu numai. Un sistem fotovoltaic utilizează un set de echipamente, denumite kit solar. Odată produsă, energia plăcilor trebuie să treacă printr-un alt echipament important al sistemului: invertorul solar. Rolul invertorului este de a adapta energia plăcilor la standardul utilizat de rețeaua noastră electrică și echipamentele electronice. După conversie, energia poate fi deja distribuită.
Cât timp rezistă panourile fotovoltaice?
Chiar dacă este extrem de expus prin prisma faptului că este situat pe acoperiș, panoul solar are o durată de viață standard de cel puțin 25 ani. Totul va depinde de calitatea panourilor. Pierderea eficienței cu privire la conversia luminii în energie este minimă, iar marii producătorii garantează faptul că panourile vor funcționa mulți ani. Concret, un modul, până în al 25-lea an de viață, va genera cel puțin 80% din cantitatea de energie generată la început. Invertorul fotovoltaic, care este celălalt echipament mare al sistemului fotovoltaic, are o durată de viață minimă de 15 ani. Dacă primește întreținerea necesară, poate fi chiar mai mare. Este important ca panourile fotovoltaice să fie achiziționate cu un studiu amănunțit înainte, pentru a putea alege cea mai bună firmă ce comercializează.
Cum se întreține un panou fotovoltaic?
Deși lucrează ore întregi în fiecare zi, sistemele fotovoltaice au nevoie de foarte puțină întreținere. Principalul, pe care îl puteți face singur, este curățarea modulelor solare. Dar acest lucru se întâmplă numai în cazul în care sunt foarte murdare, ceea ce nu este obișnuit, deoarece au un film non-stick care împiedică acumularea de murdărie. Cu toate acestea, în cazul contaminării și ca urmare a excrementelor de păsări, curățarea este simplă și necesită doar un jet de apă și o mătură/perie cu peri moi. În plus, întreținerea electrică a sistemului este, de asemenea, necesară, dar cu mult mai puțină frecvență. O dată pe an este suficientă pentru a asigura optimizarea generării sistemului.
Instalarea panourilor pentru energie verde
Pentru ca panoul fotovoltaic să capteze cât mai multă lumină solară posibil, acesta trebuie instalat într-o locație adecvată, care este de obicei acoperișul clădirilor. Un alt factor legat de cantitatea de lumină care ajunge la panoul solar este direcția și înclinația acoperișului. Direcția ideală pentru instalațiile solare din toate țările emisferei sudice este nordul, fiind opusul în țările emisferei nordice.
Unghiul ideal al pantei acoperișului trebuie să fie același cu latitudinea în care este situată proprietatea sau mai mică. Astfel, atunci când este necesar, corectarea direcției și unghiul panoului solar se face prin structuri de susținere. Instalarea trebui să fie făcută de către personal specializat. În caz contrar, eficiență panourilor fotovoltaice va avea de suferit.
Este important să cunoașteți consumul anual de energie. Acesta este un fapt fundamental pentru o evaluare corectă, în plus, vă va permite să înțelegeți puterea sistemului de panouri solare de care aveți nevoie. Recomandat este să se evalueze și să se ia în considerare bugetul alocat în instalarea unui sistem de panouri fotovoltaice, pentru a evita surprize neplăcute din cauza cheltuielilor neașteptate.