Unde apelăm pentru sterilizare caini?

Unde apelăm pentru sterilizare caini

Nimic nu se compară cu momentul în care apare un nou membru în viața ta și a familiei. Unul pufos, drăgălaș și cu multă energie. Iar acum îți pui o mulțime de întrebări.

„Ce nume să îi pun? Cu ce o să îl hrănesc? Are nevoie de vaccinuri? Să recurg la castrare/sterilizare? Unde vor avea loc procedurile?”

La majoritatea întrebărilor vei găsi răspunsuri pe parcurs din diferite surse, precum prieteni membrii ai familiei și veterinari. Însă locul și persoanele care fac procedura de sterilizare sunt foarte importante, atât pentru tine cât și pentru câine.

Sterilizare caini sau castrare? Care e diferența?

Pe scurt, castrarea se adresează masculilor iar sterilizarea se adresează femelelor. În termeni medicali castrarea e numită orhidectomie, iar sterilizarea ovariohisterectomie. Aceste operații îndepărtează organele reproductive ale câinilor, care nu se mai pot reproduce. Însă multă lume apelează la castrare și sterilizare din diverse motive, având beneficii pentru câini, stăpâni și restul lumii.

Unele dintre aceste beneficii sunt:

  • Incapacitatea de reproducere. Acesta este motivul principal pentru apelarea la sterilizare. Mii de câini sunt eutanasiați deoarece nu sunt adoptați și nu au stăpân. Sau sunt abandonați, lăsați să se descurce singuri. Castrarea și sterilizare caini reduce astfel o problemă majoră – suprapopularea animalelor de companie (mai exact, a câinilor).
  • Risc mai redus de cancer mamar. Dacă sterilizarea are loc înainte primului ciclu estral (perioada „în călduri”) șansele de apariție a cancerului mamar sunt mici. Mai exact, sub 0,5%. Dacă sterilizarea are loc înainte ca femela să aibă 2 ani jumătate, riscul scade de 10 ori.
  • Elimină riscul de apariție a infecțiilor uterului, cunoscut sub numele de piometru. Este o infecție letală care poate duce la decesul câinelui.
  • Elimină comportamentul asociat cu ciclul estral. În această perioadă, cățeaua poate deveni agresivă. Aceasta va căuta un mascul, ceea ce o poate face să plece de acasă. În acest fel se poate accidenta sau poate păți ceva.

La cine apelezi pentru sterilizarea cățelușei tale?

Răspunsul este, evident, un veterinar sau un cabinet veterinar. Însă la cine apelezi mai exact? Ce diferențe sunt între veterinari și pe care să îl alegi? Iată câteva criterii pentru a alege un veterinar sau cabinet bun și potrivit:

Alege un veterinar care folosește anestezic inhalant, deoarece e mai sigur decât anestezicele injectabile. Anestezicele injectabile sunt ieftine și au efect rapid, fiind alegerea cabinetelor cu cost scăzut.

De asemenea, fii atent/ă dacă veterinarul îi face cățelei un control înainte de operație. Ultimul lucru dorit este efectuarea operației pe o cățea bolnavă. Asta poate duce la probleme grave, dar ușor de evitat.

Ține minte că sterilizarea este o procedură chirurgicală. În spitale, totul este dezinfectat pentru ca să nu existe infecții și complicații secundare. Podeaua, mobila și restul cabinetului trebuie să fie imaculate. Veterinarul care îți va steriliza cățeaua trebuie să folosească unelte sterile. Indiferent că veterinarul vine la domiciliu sau te duci tu la cabinet, asigură-te că totul este curat.

Câte proceduri de sterilizarea sau castrare sunt efectuate în fiecare zi?

Poate te întrebi „cu ce mă ajută întrebare asta?” Ei bine, dacă veterinarii fac multe operații pe zi se pot simți presați, dorind să termine mai repede treaba. Asta se întâmplă de obicei în cabinetele cu cost scăzut.

Nu în ultimul rând, alege un veterinar care tratează cu empatie animalele. Acestea trebuie să fie confortabile în timpul și după procedura chirurgicală. De multe ori e nevoie ca animalul să fie încălzit cu o pătură sau prin alte metode.

Atât pentru castrare cât și pentru sterilizare poți apela la VeterinarLaDomiciliu. Anestezicul folosit este izofluran, care este un anestezic inhalant. Mai sunt o mulțime de servicii oferite, de la consultații la detartraje și situații de urgență.