Moda pentru un zambet frumos a fost creata nu numai din motive de sanatate, ci intr-un numar tot mai mare de cazuri – din motive estetice. Pe langa controalele dentare regulate, umplerea cavitatilor si igiena orala atenta, uneori este necesara efectuarea unei proceduri de detartraj intr-un cabinet stomatologic Bucuresti. Ce este si de ce este atat de important? Poate beneficia cineva de scalare?
De ce se face si ce este tartrul?
Tartrul este o placa mineralizata, dura, care consta din bacterii, compusi de calciu si fosfor, resturi alimentare si substante continute in saliva . Piatra avansata devine mai inchisa la culoare, acest lucru fiind favorizat de consumul de cantitati mari de cafea, ceai, vin rosu si fumat. Exista doua tipuri de calcul: supragingival si subgingival . Primul se depune pe suprafata coroanei dentare, deasupra liniei gingivale. Este mai vizibil si mai usor de indepartat.
De ce este atat de importanta procedura de detartraj pentru igiena orala?
Nu fara motiv, stomatologii recomanda controale dentare regulate la fiecare 6 luni. Tartrul care nu este indepartat in mod regulat poate reprezenta o amenintare grava pentru sanatatea dintilor. In primul rand, promoveaza cariile. Provoaca sangerari si boli ale gingiilor in timp si poate fi, de asemenea, una dintre cauzele respiratiei urat mirositoare. Cea mai grava consecinta a unui calcul neinlaturat este parodontita, adica boala parodontala, care favorizeaza relaxarea in orificii si pierderea dintilor.
Indepartarea tartrului
Cei care vor sa scape de tartru, vor sa mearga la dentistul care va efectua asa-numita scalare. In prezent, sunt utilizate doua metode: manuala , folosind dispozitive adecvate pentru detartraj manual si mecanic , folosind, printre altele. ecografie.
Tehnicile individuale pot fi combinate in functie de tipul si locatia tartului (supragingival sau subgingival) si metodele de tratament sunt selectate individual. Apoi, se efectueaza lustruirea, adica netezirea suprafetei dintilor cu o pasta speciala, care intareste suplimentar dintii si previne dezvoltarea cariilor. Datorita posibilitatii de a elibera bacteriile din tartrul acumulat, medicul dentist poate decide sa foloseasca clatiri dezinfectante. Multi pacienti sunt ingrijorati de durere in timpul scalarii, dar anestezia locala poate fi necesara doar atunci cand se elimina calculul subgingival